Zuurkool op school, conserveren door fermenteren
Realiseren we ons tegenwoordig wel waar onze groenten vandaan komen? Als we in
de
winter naar de groenteman gaan dan ligt er sla, gekweekt in kassen met behulp
van kubieke
meters gas. Of je vind er sperziebonen uit Egypte, hier gebracht met liters
kerosine.
Honderd jaar geleden kende men deze luxe niet. De mensen waren afhankelijk van
wat het
seizoen te bieden had. In de winter was dit in de winter niet veel meer dan
boerenkool, kroten,
peen, uien, gedroogde bonen en erwten. En dan was er de inmaak, sperziebonen in
het zout
en ..... zuurkool.
Als wij aan de oudere generaties vragen of er thuis zuurkool werd gemaakt zul
je horen dat
met name op het platteland dit vaak gebeurde. Zuurkool was een belangrijk eten
voor in de
winter.
Zelf zuurkool maken is best een leuke bezigheid, iets wat je makkelijk zelf
kunt doen. Als je
een beetje schoon en netjes werkt lukt het prima.
Het is fascinerend om te zien en te ruiken hoe geschaafde kool in enkele weken
tijd verandert
in zuurkool.
Dit artikel verscheen in het blad NVOX van januari 2004. Hiervoor werd de NVOX
prijs van
2005 gegeven.
Dit verhaal over zuurkool geeft aan het eind een werkwijze om zelf zuurkool
te maken. Met
daarbij een opdracht die havo of vwo leerlingen zouden kunnen gebruiken als
idee voor een
profielwerkstuk
6 bladzijden, PDF, 224 kB
Zuurkool op school, conserveren door fermenteren