Zuurkool op school, conserveren door fermenteren

Realiseren we ons tegenwoordig wel waar onze groenten vandaan komen? Als we in de
winter naar de groenteman gaan dan ligt er sla, gekweekt in kassen met behulp van kubieke
meters gas. Of je vind er sperziebonen uit Egypte, hier gebracht met liters kerosine.
Honderd jaar geleden kende men deze luxe niet. De mensen waren afhankelijk van wat het
seizoen te bieden had. In de winter was dit in de winter niet veel meer dan boerenkool, kroten,
peen, uien, gedroogde bonen en erwten. En dan was er de inmaak, sperziebonen in het zout
en ..... zuurkool.
Als wij aan de oudere generaties vragen of er thuis zuurkool werd gemaakt zul je horen dat
met name op het platteland dit vaak gebeurde. Zuurkool was een belangrijk eten voor in de
winter.
Zelf zuurkool maken is best een leuke bezigheid, iets wat je makkelijk zelf kunt doen. Als je
een beetje schoon en netjes werkt lukt het prima.
Het is fascinerend om te zien en te ruiken hoe geschaafde kool in enkele weken tijd verandert
in zuurkool.
Dit artikel verscheen in het blad NVOX van januari 2004. Hiervoor werd de NVOX prijs van
2005 gegeven.
Dit verhaal over zuurkool geeft aan het eind een werkwijze om zelf zuurkool te maken. Met
daarbij een opdracht die havo of vwo leerlingen zouden kunnen gebruiken als idee voor een
profielwerkstuk

6 bladzijden, PDF, 224 kB

Zuurkool op school, conserveren door fermenteren

Terug naar hoofdmenu